Integrarea cu Ro e-Transport 2024.Cum decidem asupra modului optim de generare și transmitere a codului UIT?

Într-o eră în care digitalizarea devine imperativă, companiile de producție sunt provocate să se alinieze noilor cerințe legislative privind declararea transporturilor. Pentru succesul operațional și prevederea unor incidente nedorite care pot rezulta din neconformarea legislativă  este crucial ca să aleagă o modalitate eficientă  prin care să se conformeze cerințelor sistemului Ro e-Transport, care devine obligatoriu din iulie 2024.

Decizia de Integrare: Generarea și Transmiterea Codului uit

  1. Generarea Codului UIT

Înainte de toate, este esențial să stabilim contextul operațional al companiei, pentru a alege metoda optimă de generare a codului UIT. În funcție de volumul de mărfuri și numărul de transporturi, companiile pot opta pentru generarea codului direct în platforma Anaf  Ro e -transport, sau pentru o abordare mai complexă, prin intermediul integrării cu sisteme ERP și TMS .

Pentru simplificarea discuției, am identificat trei scenarii posibile

 

Volum Transport IN/OUT per săptămâna Nr de produse tranzacționate Recomandare:
A <10 camioane <50 de produse Manual – direct in platforma
B Intre 10 si 30 de camioane Intre 50 si 200 de produse Integrare in ERP / conectare cu e-transport
C Peste 30 de camioane Peste 200 de produse Integrare cu TMS si ERP si integrare in e-transport

 

Scenariul A. Companii cu un număr mic de produse tranzacționate și un număr  transporturi redus.

Daca volumul de marfa si numărul  de transporturi sunt relativ mici si ,in plus, compania are resursele necesare  se poate opera generarea de UIT direct in platforma SPV, E-transport V2 .În acest scenariu, prioritatea noastră este să garantăm accesul adecvat și să efectuăm toate testările necesare pentru a ne asigura că putem utiliza direct platforma ,fără impedimente.

Scenariile B și C .Companii cu număr de produse tranzacționate mediu sau mare și volum de transport săptămânal mediu sau ridicat

Situațiile B, companii cu nr de produse tranzacționate și număr de transporturi mediu, și C, companii de transport cu un număr ridicat de produse tranzacționate și un volum de transport săptămânal ridicat, sunt complexe, și necesită , pentru a lua o decizie în privința modului în care va fi generat codul uit, considerarea  și a altor aspecte esențiale , cum sunt modul în care deținem sau nu  tipurile de informațiile solicitate pentru generarea codului uit și stabilitatea acestor  informații în timp în timp

În privința tipului de informații solicitate în Ro e transport  pentru a genera un cod uit, observăm că sunt sunt necesare minim 28 de înregistrări:

(Declarant; Tip operatiune (import / export);Data transport;Referinta interna operatiune;Tara partener;Cod TVA partener; Denumire partener;Tara oganizatoare transport; Cod TVA tranportator; Denumire transportator; Numar vehicul (cap tractor); Numar remorca 1; Numar remorca 2; Locul de start transport; Unde au loc formalitatile vamale (in tara, in afara tarii, la adresa clientului / furnizorului); Punctul de intrare in vama:Biroul vamal sau adresa clientului / furnizorului;Locul de finalizare transport;Cod tarifar;Denumire ;Cantitate;Unitate de masura (din sistem);Greutate Neta;Greutate Bruta;Valoare in RON fara TVA;Referinta interna marfa;Documente insotitoare (CMR, factura, aviz insotire marfa, altele);Nr document;Data documentului;Observatii).

Pasul 1 .Identificarea surselor de informație.

Pentru a completa cu datele solicitate trebuie ca, într-un prim pas, de culegere informațională, să mapăm aceste solicitări și să identificăm sursele de unde putem culege aceste informații . In acesta etapa doar culegem informații si in cazul in care NU le-am cules pina acum – putem spune INDISPONIBIL

EX:

Adresa Furnizor :  Sursă – Sistem ERP

NR vehicul – INDISPONIBIL

Pasul 2.Analiza volatilității informaționale

Se poate observa că din cele 28 de informații solicitate unele nu se modifică, în timp ce altele au o volatilitate foarte ridicată. Într-un l doilea pas, de analiză a volatilității informaționale, va trebui ca, ținând cont de caracteristicile procesului de shipment actual să stabilim care din informațiile solicitate se schimbă foarte frecvent , care se schimbă mai puțin frecvent și care nu se schimbă

EX

COD partener TVA: Nu se schimba

Punct de intrare vama : Se schimba frecvent

O astfel de analiză a gradului în care acoperim informația solicitată pentru a genera codul uit, și a volatilității acestei informații ne va permite alegerea soluției digitale optime pentru situația avută. O soluție tehnică optimă  trebuie sa compenseze lipsa de informații si sa permită colectare de date actualizate

Fiecare soluție luată în considerare  trebuie filtrata ținând cont de capabilitatea sa  de a acoperi exact puncte critice identificate anterior  si de versatilitatea prin care se pot integra  datelor  cu variabilitate mare (ex punct de trecere prin vama…)

IMPORTANT: orice soluție este aleasa trebuie ca sa poată fi implementata la timp, adică sa fie funcțională până la data de 1 IULIE 2024. In general implementarea, in funcție de mărimea si complexitate sa, durează intre 1 luna  si până  3 luni !

  1. Transmiterea Codului UIT

Indiferent de metoda de generare, transmiterea eficientă a codului UIT către companiile de transport sau direct către șoferi este esențială. Există mai multe opțiuni:

  • Email: Trimitere automată sau manuală către dispecerat, urmată de redirecționare către șofer.
  • Platformă Comună: Un sistem integrat unde dispeceratul are acces instant și poate transmite codul direct șoferilor.
  • Self Check: Șoferii pot interoga sistemul pentru a obține codul UIT valid.

Pentru a asigura continuitate și fiabilitate, este ideal ca aceste metode să coexiste, creând un back-up  al sistemului, care să prevină întreruperea informației și ,prin aceasta,  întârzierile sau blocajele în transport. Transportatorii trebuie să  beneficiază de flexibilitatea necesară pentru a gestiona cerințele operaționale rapid și eficient, reducând riscurile de întârziere sau erori.

În soluția oferită de noi ,Ro  e transport QCLOT am integrat situațiile discutate anterior și ne-am asigurat că putem genera și transmite codul uit pentru toate condițiile de transport, satisfăcând cerințele tuturor actorii relevanți -furnizori, transportatori, clienți

Explorați Viitorul Logisticii cu Noi!

Descoperiți cum noua noastră soluție de integrare cu Ro e-Transport poate simplifica și eficientiza procesul de generare și transmitere a codului UIT pentru compania dumneavoastră.

Suntem gata să vă asistăm în conformarea la noile reglementări și să vă ajutăm să evitați penalitățile de neconformare.

 

Aflați mai multe despre cum vă putem ajuta să vă pregătiți pentru iulie 2024!

 Contactați-ne acum!

Garai Felix -0040 736 909 455
office@share-it-smart.com