Local vs Central

Această bătălie nu este drama epică din recentul film Star Wars, dar poți simți „frustrarea” din spatele scenei în majoritatea marilor corporații. Intriga este una simplă – echipa centrală și cea locală au pur și simplu puncte de vedere diferite în privința aceleiași chestiuni: cine va fi responsabil să definească regulile jocului…

Filmul clasic, din toate timpurile, este Achiziții centrale vs Achiziții locale, unde platoul de filmare este în lanțul de aprovizionare, iar actorii principali sunt furnizorii și echipa locală de achiziții…

Alte situații la fel de întâlnite sunt:

Inginerie centralizată vs Echipa locală de industrializare
Logistica centralizată vs Echipa locală de logistică
Controlul central vs uzina locală

….

De obicei, în filme / nu tot timpul / scenariile sunt simple. Există o latură întunecată și o echipă de eroi / un erou bun (cu o oarecare dilemă morală) / care este ocupat tot timpul cu acțiunile (muncă) de mai jos:
1 Salvarea lumii (a companiei)

2 Salvarea domniței (a banilor)

3 Salvarea zilei sau ceva de genul acesta… (a efortului)

Local vs. Central se concentrează mai mult pe salvarea zilei, uneori a domniței și rareori a lumii, dar rolurile (bine vs. rău) nu sunt tot timpul clar definite și un timp variază de la un actor la altul (care este partea bună la care să aderi?) Acesta este motivul pentru care încerc să creez un ghid simplu pentru această bătălie epică, astfel încât toată lumea să poată urmări intriga și să judece în cele din urmă care este cel mai bun scenariu de jucat și când.

1. Afirmații clasice (preludiu)

Local:

Gemba este uzina și Centrala nu știe ce se întâmplă la uzina locală

Central:

Suntem responsabili pentru multe uzine și acesta este motivul principal pentru care pur și simplu nu avem timp pentru detalii, este nevoie de o privire de ansamblu

2. Argumente (înaintea bătăliei)

Local:

Costul total disponibil este mare și timpul de livrare este prea lung – risc mare de uzură

MOQ-ul nu este ceea ce am nevoie, este prea mare pentru a păstra atât de mult inventar…

Taxele si impozitele pentru importuri pe care trebuie să le plătesc nu au fost luate în calcul…

Dimensiunea standard a pachetului nu este potrivită pentru procesul meu de logistică intern…

Central:

Obținem cel mai bun preț doar prin valorificarea volumului la nivel mondial

Standardele trebuie aplicate în toate companiile și respectate atât de furnizori, cât și de uzine

O singură voce în aprovizionare este cea mai bună metodă, în acest fel puterea de negociere este cea mai eficientă și condițiile sunt aceleași pentru toată lumea

Există riscul unor practici neloiale și…

3. Bătălia

De obicei, rezultatul este decis înainte de a începe și rareori ajunge la punctul în care este mai mult decât o frustrare exprimată la un pahar de vin în timpul unui team building.

4. Finalul

De cele mai multe ori este previzibil / de la început / – acesta nu este un film bun :((

Poate fi diferit? Putem schimba filmul dintr-un joc de acțiune pentru adolescenți într-un documentar pentru adulți? Ce avem de câștigat în acest caz?

Deci, hai să redăm același film într-un stil documentar:

Există un set clar de obiective pentru Achizițiile din Centrală de a localiza / regionaliza / cât mai multe materiale fără a adăuga costuri suplimentare (cum ar fi validarea…) sau cel puțin cu o rentabilitate a investiției mai mică de un an și cu o țintă clară de reducere a „costului total disponibil”.

Mărfurile gata de localizare / regionalizare / sunt revizuite în mod obișnuit, iar strategia este discutată cu echipele locale de la fabricile relevante cel puțin o dată pe an.

Echipa locală este implicată în proces și preia conducerea pentru a defini nevoile locale, specifice (de exemplu, procesul returnabil și/sau cerințele de etichetare…)

Există un angajament clar cu privire la găsirea de furnizori noi și buni și evaluarea acestora pe baza principiilor convenite de comun acord. Echipa centrală este responsabilă să nominalizeze funcțiile de evaluare pentru a evalua capacitatea noilor furnizori selectați (pot fi și parteneri externi). Procesul este transparent pentru toate părțile implicate, iar rezultatele sunt comunicate în timp util, în mod structurat, la nivel central și local relevant.

Echipa locală este responsabilă pentru MOQ, SPS, INCOTERMS, pregătirea specificațiilor. Echipa Centrală este responsabilă să pregătească protocolul de negociere și să evalueze impactul financiar.

Principalele elemente ale protocolului (contractului) sunt comunicate în mod transparent și în timp util echipei locale.

Echipa Centrală prezintă de fiecare dată, la exercițiul bugetar, evoluția prețurilor preconizate și trendul pieței globale specifice pe marfă, către echipa locale.

Este planificat un angajament comun de reducere a costurilor luând în considerare toate eforturile centrale și locale (inclusiv ale furnizorului) specific. Au loc întâlniri „IN UZINĂ” (unde se află gemba) cu Centrala, Locala și furnizorul, unde cele mai bune idei de îmbunătățire sunt discutate și aplicate. Fiecare succes este sărbătorit și împărtășit în organizație, cu o scurtă morală privind lecția învățată.

Avertisment!

Documentarul de mai sus este potrivit doar pentru companiile adulte.

Urmează:

Ambalarea, ultima frontieră…