Ne dați sau nu ne dați ori mai bine împărțiți!

Nu vorbesc despre Halloween, nu vă faceți griji! Voi vorbi despre organizații!

Unele sunt încă în „Epoca Întunecată” a afacerilor, când trebuie să învingi concurența, să fii dur, puternic și să-ți arăți mușchii (sau să recurgi la trucuri). Sloganul este „Trebuie să am!”. Ei sunt încă aici „supraviețuind” în lumea noastră, fiind vorba, de obicei, de o organizație mare, cu un stil agresiv gen „Eu câștig, tu pierzi”. Eu le numesc organizațiile din categoria „Getters”. Amuzant este că își imaginează că Halloween-ul este în fiecare zi a anului și ne înfricoșează pe toți când strigă cu voce tare „Dă-mi!”

Din fericire, există și altele, cu o altă filozofie, organizațiile de tip win-win, „Traders”, așa cum le numesc eu. Astăzi, o mulțime de companii sunt în această categorie și atâta timp cât nu uită să creeze un adevărat parteneriat în cadrul afacerilor pe care le conduc și să se asculte reciproc, totul este OK.

Cred că există și un al treilea tip de organizație, foarte rar, care crește încet printre „Comercianți” și „Cei ce obțin”, cel pe care eu îl numesc „Sharing”. În această organizație, win-win este încă valabil, dar metoda de realizare este diferită. Principala diferență este respectul pentru resurse și amploarea cu care aplică filozofia win-win.

Ei înțeleg cumva că uitându-se doar în oglindă nu vor descoperi lucruri noi în fiecare zi. Acceptă să-și deschidă universul și îi susțin activ pe alții pentru a deveni mai buni împreună. O altă diferență importantă este implicarea socială. Acestei organizații „îi pasă” de locul în care trăiește. Implică în mod activ comunitatea și se străduiește să devină membru activ a acesteia. Aceste companii sunt inovatorii care depășesc barierele tradiționale (cum ar fi Apple cu Icar și Tesla cu bateriile cu energie solară și mașina electrică… și mulți alții), gândindu-se să faciliteze cea mai bună utilizare a resurselor pe termen foarte lung.

Toate aceste organizații (Getters, Traders, Sharers) sunt încă motivate de mentalitatea „eu am”. Pentru a merge mai departe vom avea nevoie de o schimbare fundamentală. De la „am organizație” la „devin organizație” și de la gândirea la nivel macro la micro acțiune, de la organizare înapoi la indivizi.

Eu le numesc „The Becommers” și nu am întâlnit încă vreuna.